Verslag van Roemenië reizen van 2016 en plannen voor 2017

De reis van de zomer van 2016 is niet makkelijk in een verslag te verwoorden. Een kleine opsomming van de dingen die we hebben beleefd geeft een beetje een beeld.

De reis was voor de meesten met het vliegtuig snel gedaan. Nienke en Gerard en Dieneke zijn  met een bus vooruitgegaan. Zo gingen de koffers gratis mee en had de groep ook vervoer in Roemenië. Met onze groep van 14 personen hebben we voor 2 groepen kinderen onze opperste best gedaan om ze te leren dat ze waardevol zijn. In de 4 achtereenvolgende dagen voor elke groep, hebben we naast zingen, dansen, knutselen, spelletjes doen, lekker eten en drinken, via toneelstukjes of poppenspel verhalen uit de Bijbel uitgelegd. In die verhalen verteld Jezus, dat mensen meer waard zijn dan de mussen, terwijl die elke dag zonder zorgen mogen leven. Jezus heeft ook verteld dat juist dat ene verdwaalde schaapje opgezocht wordt, waarna er feest gevierd wordt met de hele gemeenschap om het teruggevonden “schaap”.

We hebben ook nog 3 tuinen netjes gemaakt van locaties voor projecten van stichting Phoneo. We hebben meegeholpen om het gebouw, dat gebouwd is voor de huiswerkbegeleiding, het “Sela” project, klaar te maken.

We logeerden in een huis dat gebruikt wordt voor de Bijbelschool. Zoals in elk huis dat gebruikt wordt, valt er wat te doen aan onderhoudt. Gerard heeft er voor gezorgd dat de deuren weer sluiten en de lampen het weer doen, om maar wat te noemen.

We hebben als groep meerdere keren tegen betaling gegeten in de “Adapost” (schuilplaats) de plek voor de dakloze en eenzame mensen in Reghin. Hier komen juist in de winter veel mensen zich opwarmen. Hiermee hebben we een steentje bijgedragen om dit doel te halen.

Wij hebben ook nog afkoeling gezocht in het zwembad, het zoutbad geproefd en hele stukken van de prachtige natuur gezien.

Het was werkelijk een onvergetelijke tijd! Deze groep zullen we nooit vergeten, allemaal zeer waardevolle mensen! Zo beleef je maar zo op zo'n reis, dat de boodschap die je brengt ook voor jezelf geldt.

Wat zijn nu de plannen voor het jaar 2017?

  • Het schoolgebouw voor het Sela project is al in gebruik, maar wordt officieel geopend in februari, daar willen we graag bij aanwezig zijn. Voor de komende zomer willen we heel graag weer met onze Nederlandse buurtgenoten de zomerkinderkampen sponsoren. Het geld dat daarvoor nodig is willen we weer bekostigen door de opbrengst van de verkoop van éénjarige perkplanten.
  • De verkoopdagen hiervoor zijn vrijdag en zaterdag 5 en 6 mei 2017. Middels een van te voren verspreidde folder kunnen de mensen de planten kiezen en op de genoemde dagen leveren we de planten. Voor de hulp die we altijd krijgen zijn we heel blij en dankbaar. Het is zo de moeite waard, om dit te doen voor kinderen uit de Roma gemeenschappen die hierdoor merken dat ze niet vergeten worden. Voor de kinderzomerkampen hebben we jaarlijks ongeveer € 3500,- nodig.
  • Dit jaar gaan we zelf niet met een groep naar Roemenië. Wil je graag eens mee? Laat het weten! Dit kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Al een aantal jaren krijgen we het aanbod van schipper Peter ter Laak, om een sponsorvaart te organiseren op zijn schip de Pelikaan. Dit is meestal in oktober. Wil je je hier nu al voor op geven? Dat kan ook via bovenstaand mailadres. De kosten zijn €30,- p.p., voor jongeren onder de 16 jaar vragen we de helft van het bedrag. Het is altijd een groot succes zo'n leuk uitje te hebben en dat voor het goede doel!!

Aanvullende gegevens